неделя, 14 юни 2009 г.

Jack in the Green

Човекът, окичен със зеленина е участник в традиционните английски паради, по случай Първи Май и други майски празници. Той е покрит с украса, направена от листа. Украсата обикновено има конусовидна форма и го покрива от главата до петите.








През 16-ти и 17-ти век в Англия хората правели украса от цветя и листа за отпразнуване на Първи Май. През 19-ти век този обичай започнал да изчезва, защото бил смятан за проява на неприличие и своеволие.
Човекът, окичен със зеленина е възстановен в Whitstable, графство Кент през 1976. По-късно постепенно и други окръзи започват да възстановяват участието му в празниците.
Обикновено покрититят със зеленина Джак представлява цветна фигура, висока 3 метра и покрита с листа и цветя. Той има придружители, облечени със зелени дрехи, растения и с боядисани лица. Придружителите свирят, танцуват и пият, докато водят своя Джак по улиците, за да отпразнуват идването на лятото. Джак се появява също на панаири по случай Първи Май в Северна Америка.
В днешно време покритият с растителност човек (Jack in the Green) е сравняван с Растителният човек (The Green Man). Той е олицетворение на плодородието на природата, духа на девствената гора и е измамник. Заради това той е свързван с пакостливия Пък, Робин Худ, Дивият човек и Зеленият рицар.






Няма коментари:

Публикуване на коментар