събота, 27 юни 2009 г.

Майската кралица



Наричат Майската кралица Девицата, Богиня на пролетта, цветна невеста, Кралица на феите, Дама на цветята. Символизира чистота, сила и потенциала за растеж. Тя е олицетворение на енергията на земята. Придружителят на Майската кралица - Растителният човек понякога е наричан Майски крал. Във Франция наричат Растителният човек Татко Май, а в Русия Малкият листен човек. Понякога го наричат Green George.
Няколко прислужници и Бели жени защитават Майската кралица и я придружават късно вечер до нейното неземно жилище.

Майската кралица е малко момиче или момиче в тийнейджърска възраст, която е избрана да ходи или да язди най-отпред на парада по случай празника Първи Май. Тя носи наметало, което символизира чистота и обикновено диадема или венец. Нейно задължение е да открие празненствата по случай Първи Май. Обикновено тя бива окичена с венец от цветя и държи реч преди започване на танците. След това започват танците около Майския прът, които честват младостта и пролетта.

Много традиции свързват месец май с Дева Мария. В Древна Гърция май е бил месецът посветен на богинята Артемида. Някои смятат, че с християнизацията на Европа почитането на Артемида се е превърнало в почитане на Дева Мария. По-късно така наречената "Коронация на Дева Мария" е станала популярна тема в изкуството. В края на краищата, целият месец май е бил запълнен със специални ритуали и молитви към Дева Мария. Днес в много римокатолически църкви се коронясва статуя на Божията Майка. Обикновено церемонията включва млади момичета, облечени в рокли и носещи цветя, с които укрясяват статуята. През целия месец цветята се сменят с нови, за да има винаги свежи цветя върху статуята.


Коронацията на статуята на Дева Мария









Ритуал по коронясване на Майската кралица, придружена от феи и Зеленият човек.



Феи придружават Майската кралица до центъра на лабиринт от трева.




В много древни обичаи центърът на честванията по случай празника Белтане се поставя върху битката между Кралицата на Май и Кралицата на Зимата. В Майската кралица можем да разпознаем и богинята Флора - богинята на цветята. Тя е Лейди Мариан в разказите за Робин Худ и Гуиневир - жената на крал Артур. Тя е олицетворение на Девицата (оттам и връзката с Дева Мария), на Майката-Земя в цялото и изобилно и плодоносно великолепие.
Щом започне празникът Белтане всяка пролет, Майската кралица се събужда от зимния си сън и започва битка със Старата Вещица. Тя побеждава Зимната кралица и я прогонва отново за шест месеца, за да стане земята още веднъж плодородна и изобилна.
Празникът Белтане през май е време, когато булото, разделящо световете е малко по-тънко - това е времето на феите. В по-старите обичаи по време на Белтане хората са оставяли в градините си храна и други почерпки за феите, за да им се отблагодарят за помощтта, която оказват.


Кралица Гуиневир



Лейди Мариан, съпругата на Робун Худ - Горската дама. Смята се, че Робин Худ е олицетворение на Растителния човек, а Лейди Мариан, на Майската кралица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар