петък, 19 юни 2009 г.

Празнуване на лятното слънцестоене





Официално това е първият ден от лятото и най-дългият ден от годината с изобилие от светлина и живот.

Нарича се още Midsummer, защото това е приблизително средата на периода на растеж на растенията в Европа.
Английската дума за слънцестоене "Solstice" произлиза от латинските думи "sol" - слънце и "sistere" - карам да стои на едно място.

Келтите и славяните отбелязват първия ден от лятото с танци и огньове на открито, за да помогнат за усилването на слънчевата енергия. Китйците отбелязват деня като почитат Ли - китайската Богиня на Светлината и женски слънчев аспект. Друидите празнуват този ден като сватбата на Небето и Земята.
И в днешно време хиляди хора се събират в Стоунхендж, за да отпразнуват изгрева на лятното слънцестоене.

Езичниците наричат луната в този ден "Honey Moon", заради медовината, която е част от брачните церемонии , които се извършват на този ден.

В Европа това е и празник на влюбените. В миналото хората празнували този ден с огньове на открито, които двойките са прескачали и вярвали, че реколтата ще порастне толкова нависоко, колкото двойките са способни да скочат. "...рез силата на огъня на девойките ще им се открие какъв ще бъде техният бъдещ съпруг..."

Денят на лятното слънцестоене се е смятал за време на вълшебства, когато се казва, че злите духове се появяват. За да им попречат, хората са носели защитни венци, направени от билки и цветя. Една от най-силните сред тях е жълтият кантарион, наричан 'chase-devil'. Използва се за прогонване на депресията. Наричат я още "Билката на Св. Джон" и е символ на блестящото слънце на равнодествието.

През това време билките имат най-голяма сила. Закачените над вратата билки прогонват злите духове. Сложени под възглавницата, билките ще помогнат за хубавите сънища и добрия късмет.
Това е време за извършване на предсказания и ритуали за здраве. Магьосническите пръчки се отрязват през този период.




Нощта на лятното слънцестоене се нарича 'midsummer’s night' (оттам и "Сън в лятна нощ" на Шекспир - "A Midsummer Night's Dream") Това е мистично време, в което силата на магията се увеличава и феите бродят из нашия свят. Те се появяват, за да отпразнуват този ден с всички същества в гората. През тази нощ отново отслабва булото, разделящо царството на духовете и елфите и света на хората. През тази нощ на хората се случват странни неща и имат странни сънища. Както Шекспир пише: "Каквото сънуваш в тази нощ ще се сбъдне".

Този празник се отбелязва с безкрайно количество бира, празнична музика и веселие. Празникът на Слънцето е време на много песни, танци, биене на барабани, които продължават през цялата нощ.

Огньовете на открито са олицетворение на слънцето и са традиционни за тази нощ. Тези огньове също така отблъскват духовете, които имат лоши намерения.

Тази традиция е разпространена на много места по света:

http://en.wikipedia.org/wiki/Midsummer#Contemporary_national_traditions

В Русия ритуалите са свързани с водата и самопречистването. Девойките пускат венци от цветя по течението на река и си намислят желания.







"Земята ти говори всяка минута от всеки ден! Отговорите, които търсиш са във вятъра, движението на вълните, в това, което се случва в кошера на пчелите или мравуняка,
в разума, който който движи звездите и планетите, в бурите, в песните на птиците, във виенето на вълка, в грациозността на елена, в усмивката на твоето дете/съпруг/родител/приятел, в чувствената прегръдка на твоят любим,
в течащата вода на реката, във формата на облаците, в космическата музика на блещукащите капчици
и вълните, от които е съставена нашата Вселена! Излез навън, бъди сред природата и и се настрой
за ученията на
Майката-Земя."



Друиди извършват ритуали в Стоунхендж в деня на лятното слънцестоене.



2 коментара:

  1. Разкажи повече по последните две снимки. Знаеш ме, че не се оправям с английския...

    ОтговорИзтриване
  2. извинявам се, че без да питам си откраднах поста Ви- http://fragilelove.forumotion.com/forum-f11/topic-t783.htm#13383

    ОтговорИзтриване