четвъртък, 18 юни 2009 г.

Флора

Флора е богиня на цветята и пролетта. В нейна чест се е провеждал фестивалът Флоралия през април или началото на май. Фестивалът символизира обновлението на цикъла на живота и се отбелязва с танци, пиене и цветя.




Флоралия

Празникът Флоралия, в чест на богинята Флора се провежда от 27 април до 3 май. Римските проститутки са смятали този празник за свой. Храмовете са били украсявани с бели цветя, а римските граждани са носели цветни дрехи. На Флора са били поднасяни дарове от мляко и мед.


Меркурий, Трите грации, Флора и Хлорида




Хлорида е нимфа, която се свързва с пролетта, цветята и пробуждането на природата. Смята се за римски еквивалент на богинята Флора. Омъжва се за Зефир - западния вятър, а синът им се казва Карпус. На древногръцки капрус означава плод.

"Зефир... олицетворението на Западния Вятър, който носи свежестта и дъжда на пролетта. Той ще стане едно с Хлорида, богинята на възобновената растителност и от този съюз ще се поникне свежият плод на земята." Западният вятър въвзестява пробуждането на природата, която ражда плодове. Съпругът на Хлорида Зефир е най-нежният от всички ветрове - плодоносен вятър и предвестник на пролетта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар