петък, 31 юли 2009 г.

Инана и дървото Хулупу






Дървото Хулупу растяло на брега на река Ефрат и било поливано от нея. То било засадено от Енки - богът на мъдростта, занаятите и водите. Но силният Южен вятър го изкоренил, разкъсал короната му и река Ефрат го понесла по своето течение.

Инана го видяла и решила да го вземе и да го засади в своята свещена плодоносна градина. Очаквала с нетърпение момента, в който ще може да си направи от него трон, на който да седи и легло, на което да лежи.

Дървото порастнало голямо, а по стъблото му не поникнали листа. В корените му се настанила змия, която не се бояла от никакви магии. В клоните на дървото птицата Имдугуд си свила гнездо, в което сложила своите малки. А по средата, в ствола на дървото девойката Лилит си направила дом. Вечно радостната и смееща се Инана сега плачела безутешно.

Инана отишла при брат си Уту - бога на слънцето и справедливостта, за да търси помощ. Героят Гилгамеш чул оплакванията й и се притекъл на помощ. Той се приготвил в пълно бойно снаряжение. Щом ударил змията, която не се бои от магии, лежаща в корените на дървото, птицата Имдугуд взела малките си и се изкачила в планнините. Девойката Лилит, която била в средата на дървото разрушила къщата си и побягнала обратно към пустинята.

Гилгамеш изкоренил дървото и откъснал короната. Синовете на града, които го придружавали отрязали клоните на дървото. Той дал дървото на Инана, за да си направи тя легло. Инана направила от дървото "pukku" и "mikku" - вероятно барабан и палки за барабан и ги дала на Гилгамеш.

Но Гилгамеш използвал тези предмети по лош начин. Той призовал младите мъже от града на война и много жени останали вдовици.
Pukku и mikku попаднали в Долния свят и Гилгамеш се натъжил от това, че загубил тези предмети. Помощникът му Енкиду изявил желание да отиде и да ги вземе. Гилгамеш му казал да не ходи и го предупредил, че може и да не успее да излезе от там. Но Енкиду не се вслушал в предупрежденията и отишъл. Той влязъл в Долния свят и бил задържан там.

Гилгамеш много се обезпокоил от станалото. Той отишъл в Нипур, който бил дом на Енлил - гоподарят на боговете, за да търси помощ. Но Енлил отказал да помогне за освобождаването на Енкиду.
Тогава Гилгамеш отишъл в Ериду, където живеел Енки - богът на мъдростта. Енки се съгласил да му помогне. Те получили помощ от Уту - бога на слънцето. Уту направил отвор в Долния свят и Енкиду избягал и се изкачил до горния свят. Но за съжаление, той вече бил призрак. Гилгамеш го поздравил и го разпитал за това, което е видял в долните земи.


Коя била Лилит, която се заселила в ствола на дървото? На шумерски думата лил означава "вятър", "призрак" или "демон". В Библията лилит е преведено като "нощна вещица".

Коя е птицата Имдугуд? Някои казват, че това е птицата Анзу, една от птиците Зу. На шумерски Ан означава "небе", а Зу - "далеч". Птицата Зу е огромна и бълва огън и вода.


Птицата Зу






Птицата Имдугуд



Няма коментари:

Публикуване на коментар