понеделник, 3 август 2009 г.

Езическите годишни празници: Imbolc




Тук става въпрос за вярванията предимно в Западна и Северна Европа, в частност, тези на келтите.

Imbolc се празнува в началото на февруари, най-често на 2-ри февруари. Това е бил келтски празник на огъня, който по-късно бил наречен Candlemas. Този "Празник на първата светлина" е времето, когато виждаме да се показват първите пролетни стръкове на растенията.

Този празник се свързва с огъня и пречистването. Светлината на свещите и огньовете символизират връщането на топлината и увеличаващата се сила на слънцето през идните месеци.

Данни за това как се е празнувал Imbolc в Келтска Ирландия са намерени в древен ирландски ръкопис, в който се описва празникът и фолклора в селските области на Ирландия и Шотландия през 19-ти и началото на 20-ти век. За земеделците този празник се е свързвал с началото на отделянето на мляко при овцете, които скоро щели да родят пролетните агънца.
На ирландски Imbolc се произнася като "im'olk", което произлиза от старото ирландско i mbolg, което означава "в корема". Това се отнася до бременността на овцете. Друго име е Oimelc, което означава "в млякото".

Този ден е празник на огнището и дома и отпразнуване на удължаващите се дни и първите признаци на пролетта. Честванията включват запалени огнища, специална храна, гадаене или просто търсене на специални знаци, поличби, много свещи и ако времето е хубаво голям огън на открито.







По това време е бил отбелязван и празникът на Света Бриджит, който се свързвал с вечният свещен огън. Празникът на Света Бриджит се основава на по-стария празник на Богинята на Пролетта Brigid/Brid.


Християните наричат празника Candlemas или "Празник на Пречистването на Девата". Наричат го и "Празник на представянето но Исус в храма", като представя ранен момент от живота на Исус. Друго християнско име на празника е "Посрещането на Бог". Случката е описана в Евангелието от Лука. Там е написано, че Мария и Йосиф завели бебето Исус в храма в Йерусалим, 40 дни след неговото раждане, за да извършат ритуалното пречистване на Мария след раждането.





Вярва се, че в навечерието на Imbolc богинята Бриджит се разхожда по Земята. Главата на семейството угасява огъня и разпределя равномерно пепелта от огнището. На сутринта хората търсят по пепелта знаци, които показват, че Бриджит е минала оттам вечерта. На този ден, преди да си легнат, хората оставят някаква дреха навън, за да получат благословията на Бриджит. На сутринта дрехите се внасят вътре и според вярванията те вече имат силата да лекуват и да защитават хората.

Според традицията на древните индо-европейски и предхристиянски духовни вярвания жена жрица е трябвало да се грижи за свещения, естествено появяващ се "вечен огън". Това може да се свърже и с римската богиня Веста, както и с други богини на огнището, като Хестия, например.

Богинята Бриджит се е свързвала с пролетта, добитъка, кладенците и е пазител на природата. Тя е богиня на плодородието и закрилник на поетите, артистите и всички творци. Името и се споменава при раждане на дете, за да се поиска нейната закрила. Тя е богиня на огъня, огнището и ковачите и защитник на тези, които работят с метал.
Бриджит е и богиня на лечението и на много места на територията на Ирландия има кладенци, посветени на нея, които са известни със своите лечебни води. Първоначално е била слънчево божество. На този ден Богинята е узряла със семето на Слънцето и обещанието за нов живот.

Бриджит има две сестри и се свързва с Тройната Богиня. Тя приема трите форми на жената - девицата, майката и старицата или вещицата. Свързва се с Богинята-Майка и трите й образа се свързват с цикъла на реколтата, във връзка със сезоните. На 1-ви февруари тя играе ролята на Девицата. По време на празника Imbolc тя олицетворява девствената земя, която все още не е засадена с реколта. Един от ритуалите по време на този празник се свързва с направата на малка кукла от житни растения, наречена Житната Девица, която се облича в бяла булчинска рокля, а на врата й се слага кристал. Куклата се слага в малка кошница, която представлява брачното легло, а върху нея се слага пръчка, украсена с панделки и цветя, която представлява нейния съпруг. След това Бриджит забременява, като по време на лятото и есента тя е Майката, раждаща реколтата и възвестяваща жътвата. След това на 1-ви август Житната Девица, която вече е Житна Майка се поставя върху малък пън, където може да се подмлади, за да се превърне в Житната Девица по време на на празника Imbolc на следващата година. Когато дойде зимата Бриджит се превръща в стара жена, олицетворявайки земята, която е безплодна. Но този период на безплодие е необходим, за да може старата жена за зъвърши цикъла и отново да се превърне в Девица. На следващият ден след Imbolc малките момичета и неомъжени жени носят житната кукла, наречена Brideog из селото или квартала, от къща на къща, където това олицетворение на Светицата/Богинята бива посрещнато с големи почести. Върастните жени, които вече са омъжени стоят вкъщи и посрещат шествието на Бриджит, вероятно с дарове от монети или храна.


В съвременния ирландски календар Imbolc е познат като Празникът на Света Бриджит.

Ето и една молитва към Света Бриджит

Бриджит, винаги прекрасната жена
златен блестящ огън
води ни към вечното Царство
ослепителното бляскаво слънце




Imbolc е и денят на Cailleach - галската вещица. На този ден тя събира своите дърва, които да използва за остатъка от зимата. Според легендата, ако тя възнамерява да направи така, че зимата да трае по-дълго, ще направи така, че на Imbolc времето да бъде ясно и слънчево, за да може да си събере много дървета. Затова обиквонено хората се радват, когато на този празник времето е лошо, защото това означава, че Cailleach е заспала и зимата почти е свършила. Някои вярват, че на Imbolc вещицата е била забелязвана като приела образа на огромна птица, която носи пръчки в клюна си.
Самата дума Cailleach означава просто "стара жена" на един от съвременните галски езици и това име се е отнасяло до много митологични същества в Шотландия и Ирландия. В миналото някои са я наричали Кралица на зимата. Според други вярвания, на този ден Calleach се къпе в свещен кладенец и се превръща в девица. Всяка година първият фермер, който свърши с прибирането на своята реколта прави кукла от житни растения, която олицетворява старата Calleach. След това я предава на следващия фермер. Фермерите си подават куклата един на друг, докато не остане във фермера, който последен приключи с прибирането на реколтата. Последният трябва да вземе куклата в дома си и да се грижи за нея до следващата година.

Стара английска песен:

Ако на Candlemas е хубаво и ясно
Ела Зимо, направи още един полет
Ако Candlemas носи облаци и дъжд
Отиди си Зимо и не идвай отново






Богинята Бриджит




Света Бриджит




Кладенецът на Света Бриджит











Традиционният плосък Кръст на Света Бриджит











2 коментара:

  1. Радвам се, че ти харесва. :-)) Обикновено древните празници се свързват с циклите в природата. Празнуват се равноденствията, зимното и лятното слънцестоене, неща, свързани пряко с бита на хората, с реколтата, с отглежданите от тях животни.

    ОтговорИзтриване